Laboreszköz katalógus

Kategóriák

PTFE előroncsoló/ bepárló kittel felszerelt MMR- forgótányér

További képek

Többszörös bemérés-kombinált roncsolás

8. fejezet, 10. oldal

A többszörös bemérés kulcsa: az MMR forgótányér. Ez az opció csakis a Milestone START D és ETHOS-típusú készülékeiben használható bepárló / szárító eszköz,  amely 8 és 12 munkahelyes változatban létezik. A forgótányér nyitott előroncsolásra is alkalmas!

Az MMR-rotorok használatához vákuumszivattyú szükséges! Egy ilyen –  savgőzmegkötővel is ellátott – egység (VAC-1000) látható a 8.12 oldalon.
Amennyiben nem rendelkezik START MOD, vagy ETHOS MOD készülékkel, az MMR rotor segítségével – kombinált roncsolással – a szokásos (tipikusan 0,5 g) minta  többszörösét roncsolhatja el ugyanazon edényben a „normál” START-ban, vagy az ETHOS bármely korábbi változatában is. Az így – egy edényben – elroncsolható minta tömege erõsen függ a minta jellegétől, de általában háromszoros tömeg elérhető (Labsystem szabadalom).
A bemérés felső határát főként a mintában lévő nehezen roncsolható komponensek (zsír, olaj) aránya jelenti. Az előroncsolás során főként a könnyen roncsolható  komponenseket bontjuk le, egyben lehetőséget biztosítunk a keletkező CO2 eltávozására. Így ez a gáz nem fogja terhelni a későbbiekben lezárandó edényünket, ezért tudunk  lényegesen több mintát bemérni az edénybe.
Fontos, hogy a kombinált roncsolásnál csak salétromsavat és hidrogén-peroxidot használunk (a kénsavas roncsolást lásd a nyitott roncsolásnál, az MOD-nél). Az előroncsolást kíméletesen kell végezni, nehogy a minta felhabzása olyan mértékű legyen, hogy a hab elérje a hűtőharangokat.
A nagyobb bemérésű mintát „kvázi-nyitott” edényzetben (vákuumos elszívást alkalmazva) néhány percig elõroncsoljuk, majd ezután bezárjuk az edényeket, és zártan  fejezzük be a roncsolást.

A kombinált roncsolás előnyei:
  • A kombinált roncsolás minden esetben kristálytiszta oldatot eredményez!
  • Nem kell számolni veszteséggel az „illanó” elemek tekintetében sem! (Az illanó elemek elvesztését megakadályozandó szűrt hűtőlevegőt juttatunk a hűtőharangok felső részébe, így csak a CO2 távozik el a nyitott edényből.)
  • Alkoholt tartalmazó minták (likőr, égetett szesz) roncsolásánál megkerülhetetlen az előzetes bepárlás, és az előroncsolás!

Az első képen az MMR-forgótányér előtt a szegmens (zárt) edényzet látható. A nyitott forgótányérből kivett edényt egyszerűen bezárjuk a „tortaszeletbe” és zártan fejezzük be a roncsolást.

Példák a megnövelt mintamennyiségekre: 
minta „Probléma” a mintával Zárt tömeg Kombinált tömeg
libamáj sok a zsír (kb. 40%) 0,60 g 2,10 g
pakura olaj és egyéb nehezen roncsolható komponens 0,25 g 1,25 g
HUMET-R sok a cukor (>30%) + tőzeg 1,50 g 6,20 g
tejpor sok a zsír, heves reakció 0,80 g 3,00 g
liszt sok a szerves anyag, heves reakció 1,00 g 3,00 g

KódMegnevezésMennyiségKészleten
28.MMR8050MMR-8 moduláris mikrohullámú rotor-test, 8 munkahely
28.MMR1250MMR-12 moduláris mikrohullámú rotor-test, 12 munkahely
28.MMR8019PTFE vakdugó a nem használt munkahelyek lezárásához
28.40103MCR-1 vákuumozható, 6,5 literes edény
28.MMR8030PTFE bepárló kitt, eloroncsoláshoz és vizes/savas oldatok bepárlásához

Termék címkék

Használjon szünetet a címkék elválasztásához. Kifejezésekhez használja az aposztróf jelet (').

Kérem várjon

Gyártóink

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy az aktuális akciónkról naprakész információt kaphasson!